Tuesday, May 17, 2011

menangis depan periuk... angkara bubur cha cha..

  Arini mari kita buat bubur cha char ye. tahu kn bubur cha char? hee sdap...
petang tadi... haha.. arini masak bubur cha cha ye. senang sgt msak bubur ni.. sedap dn mengenyang kan.. boleh dimakan begitu sahaja..dan boleh jugak dimakan dengan roti ye.. :P hee cm iklan x??

       bubur cha cha



al-kisahnya.. arini saje lah nak masak bubur pulak..dah hari2 asyik wt mknn biase je.. yg goreng2.. smlm buatnye jemput2 jagung.. harini kita buat pulak bubur cha cha.ayuh mari lah kita mula kn..


buat punye buat..start lah buat bubur cha cha.. mula2.. msuk kan santan dlm periuk..masuk kan sebiji telur, garam dan gula secukup rasa.. panaskan nye sampai mengelegak.. sambil tu tak boleh biarkan je.. kene sentiasa kacau dan panaskan santan tu dengan api yang sederhana agar santan tidak pecah minyak..

em tpi tadi.. kacau punya la syok kacau santan ni.. dengan tak tersedar nye tiba2 je santan tu mengelegak kuat dan sampai melimpah2 dah keluar santan tu dari periuk.. uhuhu... ini sume terjadi dengan tiba2 je. padahal tengah mengacau ni..tapi ntah kenapa tengok je..smpai dah banyak tu sempat lagi cakap kat mak.." eh dah melimpah" mak pun ape lagi. ckp cpt tutup api tu cpt.. pstu agkat periuk wt lari.. ha lps tu ape lgi..cpt2 lah sy ikut sume ape yg mak suruh tu... em pstu mak marah... kate mak.. kenape biakan santan tu melimpah2.. habis dh kepala santan tu keluar sume.. (kepala santan? hehe. santan pun ade kepla tau.. :P) 


em kepala santan tu ialah santan yg pekat tu..kn bila kita msk atau panaskan tu dia didih dulu..cam naik ats dulu lah.. kepala santan tu lah buat kan santan tu cam rasa lemak2 camtu.. nih... sy dh buat dia melimpah kelua dah..huhu.. pstu sdih lah bila dh mcm tu.. pstu boleh pulak g nnangis depan periuk tu..tengah kacau sambil menangis..hoho.. agaknye kalau periuk tu boleh bercakap ntah ape dh periuk tu kate kat sy nih.. hehe. 


ok lah ok lah. teruskan. tadi tu buat kuah nye.. ni mari kita teruskan dengan buat cha cha nye.. biasenye kan org buat bubur cha cha guna beras cha cha yg warna warni tu.. ni kita buat guna tepung gandum.. hurm.. guna tepung gandum pon boleh.. same je rase nye.. cumenye kalau nk buat warna warni.. letak pewarna.. kalau tak nak..boleh buat putih je.. hee.


ok. mari buat cha cha nye.. mula2 msuk kn tepung gandum ke dlm mangkuk atau bekas.. masukkan air, gula dan gram.. kacau sampai rata.. adunan ini buatnye sampai cam cair je ye.. tapi jgn cair sgt..cuma sedang2 aje.. kalau nak guna kan beras yg sedia ada pun boleh.. ini contoh beras nye.. :)


warna-warni kan~ hee

            ok seterusnye kita masukkan gandum yg kita buat tadi tu atau beras yg diatas ni ke dlm periuk... lepas tu kacau perlahan2.. untuk gandum yg kita buat tu..untuk masukkan nye ke dalam periuk kena masukkan sikit2.. guna kan sudu.. (ni untuk cara senang lah) hee. kalau nk bentuk nye lgi cantik..kita boleh membentukkn tepung tadi dulu sblm kita msukkan tu.. akhirnya..kacau perlahan sampai masak.. boleh juga msukkan ikatan daun pandan kalau suka.. :D


itu saje bubur cha-cha yg senang dibuat tnpa perlu susah2 sediakan bahan. hee akhirnye sudah siap..boleh makan!~ 





 ni gamba ambk dri internet je.
        gamba sendri nye tak sempat ambk..sb siap2 je dh mkn trus... hee~


tpi rupanya macam ni jugak la..

rasanye sama aje.. cume xberwarna je. :)

dalam bubur ni juga kita boleh juga ltk mcm2 lgi yg kita suka.. ikut cita rasa masing2... contohnya dlm bubur cha cha jugak kita boleh msukkan sagu dan pisang.. ianye lagi sedap...hee. lgi manis dan tak muak.. percaye lah.. hehe oklah selamat mencuba!~ 





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...