Friday, May 6, 2011

~ Ikan Tengiri Bercuka istimewa ~

Jom masak ikan tengiri...hehe.
Bahan-bahan



-500 gram ikan tenggiri (dipotong melintang tebal 2cm)
-1 sudu mkn air limau nipis
-1 sudu teh garam
-100ml air
-4 sudu mkn minyak utk menumis

Bahan-bahan yg lain

-5 ulas bawang merah, dihiris nipis
-3 biji cili merah, dibelah 2 dan dihiris
-8 biji cili kering dihaluskan
-1 biji tomato, dipotong 8 bhgian
-1 teh serbuk lada putih
-3 helai daun limau dihiris halus
-1 batang serai,dihiris halus
-2 cm halia dihiris halus
-1 sudu teh garam
-1 sudu teh gula pasir
-1/4 sudu teh penambah perisa kalau mahu :P



cara2 membuat

1.mula2 lumurkan ikan dgn air limau nipis.
2.biarkn selama 15 mnit.
3.goreng ikan itu sehingga masak,agkat dan tuskan.
4.tumis bwang merah sehingga kekuningan.
5.masukkan bahan yg lain itu,biakan hingga msak.
6.tmbh kan air,kacau hingga mendidih.
7.msukkn ikan goreng,msak sambil kacau hingga kuah kering,agkat dan hidangkan.




*tapi jgn dikacau terlalu kuat sampai ikan hancur tau ^.~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...